Therapeut wil geen kind van de rekening worden

Therapeut wil geen kind van de rekening worden

Jij-Ik-en-Wij is een praktijk die hulp biedt bij onder meer echtscheiding en gezinsbegeleiding. Al deze activiteiten worden gewaardeerd door cliënten, maar dat blijkt niet altijd uit het betalingsgedrag. Geld blijkt zeker bij echtscheiding toch vaak een ‘lastig ding’ te zijn, of zelfs een machtsmiddel. Door Jack Monde.

De ‘ik’ van deze praktijk is Sanne Kanselaar, een orthopedagoog met als specialisatie ‘gezin en gedrag’. Als therapeut en mediator helpt ze mensen met persoonlijke problemen. Een bijzondere rol is die van bijzonder curator voor jeugdzaken, benoemd door een rechter. Sanne: ,,Mijn taak is dan, bijvoorbeeld in het geval van een ‘vechtscheiding’ op te komen voor de belangen van het kind. Kinderen hebben dan wel geen keuze gekregen bij het scheiden zelf, maar moeten natuurlijk wel keuzes kunnen maken in het traject erna.”

Boodschappen afrekenen
,,Het is mooi, maar ook vaak intensief werk, waar een alleszins redelijke vergoeding tegenover staat. Voordat ik met mijn cliënten aan de slag ga, weten ze precies wat mijn tarief is. Misschien dringt dat door alle emoties niet altijd bij iedereen door of blijft betaling bewust achterwege als dwangmiddel van een van de partners bij de boedelscheiding. Dat is natuurlijk vervelend. Voor iedereen is het de normaalste zaak dat je bij de supermarkt je boodschappen afrekent, maar het lijkt alsof betalen voor hulpverlening niet vanzelfsprekend is.”

Betalingsregeling
,,Het is vervelend om achter je geld aan te moeten gaan”, gaat Sanne verder. ,,Natuurlijk stuur ik eerst herinneringen en probeer daarna te bellen of mailen om uitbesteding aan een incassobureau te voorkomen. Als ik het gevoel krijg dat er een goede ‘drive’ is om te betalen en het is haalbaar, dan is een betalingsregeling zeker bespreekbaar. Maar als ook dat niet werkt, dan is het op een gegeven moment klaar en geef ik de invordering uit handen. Ik heb bewust gekozen voor NBC & Van der Meer Incasso omdat zij het best bij me passen.Niet alleen vanwege hun deskundigheid en goede adviezen, maar ook omdat ze zowel slagvaardig als respectvol te werk gaan. Bovendien blijf ik zelf leading bij alle incassostappen die ze zetten. Daar voel ik mij goed bij.